Kaštan a jeho plody známe z dětských let, kdy jsme jako děti spolu s rodiči nebo sourozenci vyráběli nejrůznější druhy zvířat, jako kaštanové postavičky a bavili se tak ve volném čase. Při vyrábění těchto zvířátek bylo zapotřebí nejen špejlí nebo párátek, ale také dostatečné množství fantazie pro samotnou výrobu postavičky. Trvanlivost těchto figurek nebyla dlouhá, ale při jejich výrobě se ozýval smích, který je nezapomenutelnou a důležitou součástí dětství.
Kaštanové plody je však možné využít i jinými způsoby. Jsou nádherným prvkem v podzimních dekoracích. Jako sušená plodina je využíván myslivci, jako krmivo pro lesní zvěř během zimy. Kaštanu jsou rovněž přisuzovány magické schopnosti. Nasávají totiž škodlivé látky z vnějšího prostředí, takže jsou schopny pomoci nám během stresových situací, při bolesti kloubů nebo jsou schopny nám dodat trochu sebevědomí v případě potřeby. Postačí jen, nosit jej v kapse nebo kabelce.
Jako další je možné využít ho při výrobě nejrůznějších tinktur a mazání. Jejich využití je nejčastěji pro oběhovou soustavu v případě vnitřního použití. Jestliže přípravky z jírovce maďalu využijeme zevně, je to zejména pro bolestí kloubů revmatického typu.
Mast z kaštanů proti bolestem kloubů
Vezmeme přibližně 150 g nastrouhaných kaštanů, které zalejeme půl litrem 50% alkoholu. Tento nálev ponecháme v uzavřené láhvi přibližně tři týdny stát v pokojové teplotě. Pomůže trochu sluníčka a občasné promýchání směsy. Po uplynutí této doby směs scedíme a přelejeme do tmavé sklenice. Potom už stačí sklenici s mastí uložit a pravidelně potírat postižená místa.
Kaštanová kůra by měla trvat maximálně dva měsíce a po té by měla následovat alespoň měsíční přestávka v užívání masti.
Tinktura z kaštanu pro zlepšení oběhové soustavy (křečové žíly, posílení žilní stěny) a pomáhá taktéž v léčbě hemeroidů.
Výroba tinktury může být jak z květů kaštanu, tak z plodů. Vezmeme dvě plné hrstě čerstvě natrhaných a omytých květů kaštanu a zalejeme je půl litrem 50% alkoholu. S plody je postup stejný, jako v přípravě masti, jen odměříme množství kaštanů na dvě hrsti, čímž se nám sníží gramáž kaštanů. Vše necháme měsíc na sluníčku v uzavřené láhvi a každý den směs protřepeme. Po uplynutí této doby směs scedíme, uložíme do tmavé sklenice a pravidelně užíváme.
V případě vnitřního užití podáváme 3x denně kávovou lžičku tinktury, přitom pamatujeme na počet měsíců vhodných k užívání. Mezi kůrami by měla být prodleva minimálně jeden měsíc a každá kůra (doba užívání tinktury) by neměla přesáhnout dva měsíce.